13 партии и три коалиции вече се регистрираха за изборите в РИК-Габрово

 

mfa.bg

Два дни преди  срока едва шест партии се бяха регистрирали за участие в парламентарните избори на 11 юни. Участниците в политическата надпревара обичайно чакат последните два дни , за да внесат документите си в РИК. Прави впечатление, че отново няма регистрирани инициативни комитети, но има формирования и партии, които са пропуснали изборите през март и се включват с листите си сега. Досега това са политическите партии „Свобода“ с трима кандидати, „Бригада“ с двама , „България на труда и разума“ с четирима, както и „Ляв съюз за чиста и свята република“ и „Гражданска платформа Българско лято“. До вчера единствено партия „Възраждане“ издигна максималния за Габрово брой – осем кандидати. „Републиканци за България“ съкращава претендентите си до пет, а „Пряка демокрация“ – до един.

В предпоследния ден още девет партии и коалиции регистрираха листите си с кандидати за народни представители в следващото Народно събрание. Сред тях и трите с най-висока подкрепа от изборите през април – ГЕРБ, Има такъв народ и БСП за България, като ГЕРБ и БСП са с листи от по осем кандидати, а партията на Слави Трифонов – с шест. Седем имена  регистрира „Гражданска платформа  Българско лято“, четири – „Партията на зелените“, още три партии имат по трима кандидати – това са „Глас народен“, „Мир“, „Ляв съюз за чиста и свята република“.

8 юни е последният ден за регистрация. 24 часа преди края й, на старта са застанали 73 кандидати. През март за предишните парламентарни избори бяха регистрирани 30 листи със 132-ма кандидати.

Още по темата:

Сподели: