Днес почитаме Св. Харалампий – покровителят на пчеларите

На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий – християнският светец-лечител и Света Валентина. Харалампий е живял през ІІ век. Той бил епископ на град Магнезия в Мала Азия. През целия си живот проповядвал Христовата вяра. Но император Септимий Север започнал гонение над християните. Първото условие за пощада на живота било да се поклонят на идолите и да им пренесат жертви. Ако откажат, били подлагани на невероятно жестоки мъчения. Същата съдба сполетяла и Св. Харалампий. Той бил на повече от 100 г., когато го заловили и принудили доброволно да се отрече от Христос. Преди езичниците да го поведат към мястото за екзекуция, той издъхнал.

За Св. Валентина е известно, че е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й – езичниците я обезглавяват.

Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести. Той е избран за покровител на пчеларите, затова днешният ден е празник на пчеларите и на пчелите.

Имен ден празнуват: Валентин, Валентина, Вальо, Валя, Харалампий, Хари, Харалан, Ламби и Ламбо.

Снимка: News.bg

Още по темата:

Сподели: