Стартира кампания в защита правата на децата. Вижте какво казват звездите от клипа

Национална кампания „Нашето дете“, насочена за популяризиране защита правата на децата, започна на 1 юни по инициатива на омбудсмана Мая Манолова.

Във видеоклипа на кампанията участват съзвездие обичани български изпълнители и актриси. Рапърът Явор Янакиев – 100 кила, фолкдивата Анелия, актрисите Алекс Сърчаджиева и Яна Маринова, певицата Михаела Филева, Йонислав Йотов-Тото и Лъчезар Евтимов от група СкандаУ застават рамо до рамо с омбудсмана и разказват за своето трудно детство и проблемите, които са имали като хлапета.

В рамките на кампанията Мая Манолова ще посети училища в цялата страна, за да се срещне с ученици от 1 до 12 клас. Идеята е те да припознаят институцията на омбудсмана като техен приятел и защитник.

Клипът  ще бъде разпространен във всички училища и представен в рамките на „Час на класния ръководител“.
/ https://www.youtube.com/watch?v=_t8rAHvLs38 /

Звездите от клипа разказват:

Явор Янакиев – 100 Кила: „Аз съм Явор, или 100 кила, както ме познават всички! На 13 години останах сам и трябваше да се грижа и за брат си. Нямах представа кой може да ми помогне. Тогава не знаех, че мога да потърся омбудсмана.“

През годините 100 кила е признавал, че се е научил да оцелява в най-мизерни условия с къртовски труд. Роден е в бедно семейство във Варна, на 13 години баща му ги изоставя, а майка му заминава да работи в Гърция, за да може да ги издържа с по-малкия му брат. Той сам отглежда братчето си в лишения и нищета. „Имах една лилава тениска, която перях всяка вечер, за да мога да съм с нея чист на другия ден отново. Радвах се на малките неща и бях щастлив.“, споделя той.

Днес 100 кила е носител на 4 награди „Рапър на годината“ и е типичен пример за това как благодарение на собствените си сили, упоритост и талант можеш да се оттласнеш и да стигнеш върхове.

Яна Маринова, актриса: „Аз съм Яна Маринова. Имах трудно детство и понякога изпитвах лишения, с каквито децата не трябва да се сблъскват. Не знаех кой може да ми помогне. Омбудсманът не съществуваше.“

Звездата от хитовите български филми и сериали „Стъклен дом“, „Фамилията“, „Връзки“, „Живи легенди“, „11 А“ и др. е споделяла, че като малка живеела бедно. Дори след като завършва спортното училище със специалност „Лека атлетика“, не записва веднага висше образование. Признава, че трудностите я научили, че всичко в живота се постига с много труд и зависи от самия теб.

Алекс Сърчаджиева, актриса: „Израснах без баща, отгледа ме само майка ми. Беше ми тъжно, исках да има с кого да поговоря за това така, както сега могат да го направят децата с омбудсмана“, искрена е в клипа дъщерята на голямата Пепа Николова – Алекс.

Още по темата:

Сподели: