Увековечиха Часовниковата кула в Севлиево с постоянна изложба

Постоянна изложба, посветена на 240-годишнината на паметната за Севлиево Часовникова кула бе открита тази вечер от кмета на община Севлиево д-р Иван Иванов и управителя на фирма „М-Прес“ и инициатор на идеята Мирослав Марков.

Изложбата съдържа фотографии и картини на най-старата обществена постройка в града, преведени на китайски, английски, немски, руски и български език.

Това е най-старият архитектурен паметник в Севлиево, свидетел на всички исторически събития, които са се случили във втората половина на 18-ти век, та чак до днес. Построена е през 1779 г. и датата на арабски е изписана на ключовия камък на каменната част на кулата, а на самата камбана е отлята датата по нашето летоброене – 1775 г., разказа директорът на Историческия музей Найден Петров.

Мирослав Марков сподели,че идеята за тази изложба е възникнсла спонтанно. „Идвайки тук, с моето семейство, преценихме, че това място не е случайно“, изтъкна той и благодари на всички, които са помогнали за реализацията на това достойно дело като Петко Хинов, който е превел текста на китайски, Наташа Колева – на руски език, Стоян Костадинов, Пенка Илева, Айчетин Чаушев, служителите от Исторически музей – Севлиево и на фирма „М-Прес“.

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов подчерта, че благодарение на съвместните усилия между Общината, г-н Мирослав Марков и обществеността, тази изложба е факт. „Това е пример как инициативни хора могат да отделят време, средства и усилия, за да направят нещо, което е в полза на всички“, каза кметът и посочи, че този символ на града има своето достойното място в центъра на Севлиево.

По своята форма и архитектура, особено в каменната си част, Часовниковата кула наподобява на средновековните български бойни кули. Такива основи са открити на крепостта Хоталич. Освен каменната част тя има още две части – дървена част, в която се намира часовниковият механизъм, за който трябва да се отбележи, че той е оригинален, кован и все още работи. В най-горната част на кулата се намира камбанката, която със звън е известявала всеки час. Това е една от първите часовникови кули в българските земи в рамките на Османската империя и достоен символ на Севлиево.

Автор: Мирела Ганчева

 

 

 

Сподели: