НАП с 5% отстъпка за декларация, подадена по интернет

До 2 май физическите лица декларират доходите, получени през предходната година, съобщават от офиса на Националната агенция по приходите (НАП). Кампанията по подаване на годишни данъчни декларации стартира в началото на 2017-та и тъй като законовият срок 30 април е в неделя, а 1 май е официален празник и почивен ден, формуляри ще се приемат последно на 2 май.

Най-лесно и бързо декларациите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код – ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП. Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица, както и тези за корпоративни данъци за предходната 2016 г. са публикувани на сайта на НАП.

От Приходната агенция напомнят още, че ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март, физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е те да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май.

Формулярите за облагане с корпоративни данъци за 2016 г. също са качени на интернет страницата на Агенцията. Срокът за фирмените декларации е 31 март. Дружествата също могат да намалят дължимия данък за довнасяне, ако подадат формулярите по електронен път. Отстъпката за тях е 1%, но не повече от 1000 лв. и може да се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията – 31 март.

Сподели: