Проблемът с липсата на кадри в туризма се задълбочава

Дългосрочно решение на проблема с липсата на персонал в сектора на туризма трябва да се намери, тъй като анализите на Министерството показват, че има недостиг на подготвени специалисти.

Сектор туризъм осигурява 92 500 работни места в България, като директният принос е 3.1%. Общата заетост достига 11.2%, което е почти колкото и делът на сектор туризъм в БВП на страната. Анализите, направени от Министерството на туризма, показват, че трябва да бъде обособена нова категория персонал, а именно „контактуващ персонал”. Ресорният министър Стела Балтова каза, по време на кръгла маса, организирана по темата в Бургас, че трябва да се работи много в посока на обучението и задържането на специалистите, защото в момента България е в особен процес на „инвестиране в създаване на кадри” и „кражбата” на готови специалисти.

Данните в момента показват, че в сектора има излишък на специалисти с висше образование. В същото време бизнесът се нуждае от персонал със средно образование. Затова усилията на МОН са насочени към развиване на професионалните гимназии по туризъм и към балансиране на студентите в професионално направление „Туризъм“, заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Снимка: tourism.government.bg

Още по темата:

Сподели: