Дават на съд шофьор от севлиевска фирма, предизвикал катастрофа с автобус

Окръжна прокуратура Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор на камион, причинил катастрофа с един загинал и седем ранени.

На 26.06.2018 г.,той управлявал товарен автомобил  „Мерцедес Атего“, нарушил правилата за движение и  ударил автобус „Пежо Карсан“, при което по непредпазливост причинил смъртта на С. Г. и средни телесни повреди на седем пътника в автобуса.

Обвиняемият работел като шофьор  на товарен автомобил в ЕТ „М.“-гр.Севлиево.  В деня на инцидента пътувал от Пловдив за Севлиево. Пътят от  Габрово към Севлиево бил в ремонт и обвиняемият, според указанията, минал по обходния път. Непосредствено преди кръстовище на северния обходен път, за движещите се по пътя на обвиняемия бил поставен пътен знак „Б1“ – „Пропусни движещите се по пътя с предимство“. В кръстовището имало пътен остров, като обвиняемият следвало да премине от неговата дясна страна и след острова да завие на ляво по пътя за Севлиево. Вместо това обвиняемият завил наляво, като навлязъл от лявата страна на острова в платното, което било предназначено за  движещи се към Габрово за включване в северния обходен път.

По същото време към Габрово пътувал автобус „Пежо Карсан“, който превозвал работници на „Пътстрой“АД-Габрово, а в него пътували 8 работници.  Забелязвайки товарния автомобил, шофьорът на автобуса реагирал, като го отклонил наляво.Забелязвайки автобуса, обвиняемият реагирал с натискане на спирачки. Въпреки това  последвал удар. След произшествието обвиняемият установил, че в автобуса има пострадали хора и сигнализирал на тел.112. На мястото пристигнали медицински и полицейски екипи. Пострадалите били откарани в ЦСМП-Габрово, но по пътя С. Г. починал в линейката.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Сподели: