Шефката на митницата вече е с обвинение и гаранция от 100 хил.лв.

pixabay.com

На 9 юли Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност началника на Митническо бюро Севлиево Йорданка Костадинова.

Тя е обвинена за това, че от юли 2009 г. до юли 2019 г., в качеството й на длъжностно лице, при условията на продължавано престъпление, е поискала и получавала по 200 лева месечно от управител на местна фирма под формата на „такса спокойствие“, за да не извършва действия по служба – митнически проверки на дружеството (престъпление по чл. 301, ал.1 , от НК). Общата получена сума възлиза на около 24 000 лева.

Костадинова е обвинена и за това, че е предупредила продавач-консултант да избегне наказателно преследване спрямо него, като го е информирала за предстояща проверка от органите на митницата (престъпление по чл. 294, ал.1 от НК).

Предвид влошеното здраве на Костадинов,а наблюдаващият делото прокурор й е определил мярка за неотклонение – „Парична гаранция“ в размер на 100 000лева.

Продържава събирането на доказателства за евентуално извършени от нея престъпления по служба. В хода на разследването е възможно да й бъдат предявени нови обвинения. Събират се и доказателства за извършени престъпления и от други лица, информират още от прокуратурата.

Още по темата:

Сподели: