Един от най-известните съвременни български поети идва днес в Севлиево

Един от най-известните и четени съвременни български поети гостува в Севлиево днес. В Залата за събития на Градската библиотека в Севлиево днес от 17:30 ч ще гостува поетът Николай Милчев. Авторът ще чете свои произведения, ще отговаря на въпроси от публиката и ще раздава автографи. В авторския рецитал ще участва и неговата спътница в живота Цветана Милчева.

Припомняме, че Николай Милчев е един от най-известните ни съвременни поети. Роден е на 1 февруари 1958 г. в Плевен. Завършва българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където участва в творческите търсения на студентския кръжок „Емилиян Станев“. Работил е като заместник-главен редактор на в-к „Средношколско знаме“ и в-к „Клас“. Бил е член на редакционната колегия на сп. „Родна реч“. Сътрудничи на целия литературен печат, негови стихове са излъчвани по Българското радио и БНТ. Бил е член на Съюза на българските писатели от 1993 г. и на неговия управителен съвет. Милчев напуска СБП през 2016 г.

Той е носител е на редица национални литературни награди. За студентско творчество е получавал награда за най-добра първа детска книга – „Бяла залисия“ и за за най-добра детска книга – „Изневиделица“. Благодарение на таланта си е носител и на националните литературни награди „Божидар Божилов“, „Петя Караколева“, „Биньо Иванов“, „Теодор Траянов“. Лауреат е и на конкурса „Златен ланец“ на в. „Труд“ и два пъти е бил номиниран за наградата „Балканика“. Негови стихове са превеждани на руски, английски, немски, турски, унгарски и италиански.

Николай Милчев е един от най-интересните и самобитни съвременни български поети, майстор на метафората и неочакваните образи. Към момента има издадени 18 книги с негово творчество, а какво точно е решил да представи пред севлиевската публика ще разберете днес.

Заповядайте от 17:30 в Градската библиотека в Севлиево, за да се насладите на поезията на Николай Милчев.

Още по темата:

Сподели: