Кой ще направи по-добра украса на сградата, строена от Кольо Фичето в Севлиево?

Украса от фронтона на Хаджиколювата мааза, построена през 1865 година в Севлиево от Колю Фичето е предметът, който трябва да изработят участниците в Младежката секция към Майсторската надпревара. Събитието е част от ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, съобщават от етнографския комплекс.

Хаджиколювата мааза е съборена през 50-те години на ХХ век, а съхранената украса е част от фонда на Историческия музей в Севлиево.

В Младежката секция участват трима ученици от училището по каменообработване в село Кунино, единствено по рода си на Балканите. Иван Симеонов е в 12 клас, а Денис Христов и Павел Гетов са в 11 клас. Тримата смятат, че този предмет не е с висока степен на сложност, но не е и лесен за възпроизвеждане. Преди повече от век и половина създателите на украсата върху камъка са изобразили православен християнски кръст, два ангела и животни, напомнящи хипопотам.

Освен с този задължителен предмет, участниците в Младежката секция се представят с по един, изработен от тях по собствен избор. Победителят ще бъде обявен на 8 септември по време на традиционната Майсторска вечер. Тогава ще стане известен и победителят в самата Майсторска надпревара по каменоделство, в която тази година участват девет майстори.

Още по темата:

Сподели: