Под звуците на гайда откриха родопската белокаменна девойка

Звуци от родопска гайда се лееха днес в център на Севлиево, малко преди обед. Прекрасното изпълнение бе на Ангел Каравланов – един от участниците в първия симпозиум по скулптура „Севлиево 2017“ и автор на Родопската белокаменна девойка. Внушаващата скулптура днес официално беше открита, а севлиевци и гости вече се заглеждат по момата.

На въпроса защо точно родопчанка, а не севлиевка, Ангел отговори: „Като пътувах насам спрях на дъбовата гора в Габрово и не можах да спра да се усмихвам. И тук, когато пристигнах, усещах много приятно чувство, градът много ми хареса и реших да направя нещо красиво от моя край“. В началото искал да бъде някой хайдутин, разказа Ангел, защото разбрал, че Априлското възстание има много сериозна история тук. Мислел си и за Дан Колов, но от варовик на Дан Колов нямало да му отива. И решил, че една родопчанка може да направи с удоволствие.

За добрата инициатива кметът на Севлиево изказа благодарности към организатора на симпозиума Васко Василев и към всички, които са решили да участват. „Първо за хубавата идея, защото тези няколко камъка стояха с години, без да бъдат използвани и по-скоро пречеха. Първата скулптура, която сега откриваме е на Ангел Каравланов, на когото благодаря, че е вложил своето сърце, душа и таланта си в тази красива творба. Мястото й тук, в центъра, е много подходящо“, отбеляза кметът д-р Иван Иванов и каза, че очаква в скоро време всички останали творби да се завършат, „за да могат гражданите да се радват и на тях“.

Родопската белокаменна девойка носи частица от душевността на своя автор, вдъхновен от красотата на родопчанката. Ангел Каравланов, който е роден в сърцето на Родопите – село Чокманово, е закърмен от дете с мощните звуци на каба гайдата.

Завършил скулптура в Националната художествена академия в класа на проф. Емил Попов, той решава, че трябва да се върне към корените си. Освен че овладява майсторлъка на гайдаря, той вгражда в повечето от сюжетите си древни тракийски предания и митове.

Сред официалните лица, които присъстваха на откриването, бяха и останалите петима майстори, които в продължават да творят върху белия врачански камък – Милена Младенова, Рафаил Георгиев-Рафо, Николай Иванов Йотов, Михаил Михов и македонката Гордана Хаджиниколова.

До 20 юли, когато симпозиумът ще приключи, ще бъдат изваяни още пет прекрасни белокаменни произведения, които ще украсят различни паркови пространства в града ни.

 

Сподели: