Показват севлиевски експонати в Националния археологически музей

Изложбата „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха“ откриха в Националния археологически музей миналата седмица.

Историческият музей в Севлиево беше поканен да участва и макар да е малък, той се представи с четири експоната. Това са три бронзови брадви от Кръвеник, от които две двустранно заострени  и бронзов меч от Хирево.

Още един емблематичен експонат от нашия край в момента може да се види там – бронзовото еленче от Агатово, което е собственост на софийския музей.

Изложбата комбинира представителни находки, като съкровищата от Вълчитрън и Бързица, предмети от злато, бронз и керамика от некропола при Дъбене, от Янково и Здравец, с находки, които дават ценна информация за технология, технически достижения, културен обмен и търговия на далечни разстояния, представени с находки от Побит камък и Могилица, които включват каменни калъпи за отливане на разнообразни бронзови предмети – оръжия, скиптри, сечива и украшения.

В присъствието на голяма част от дипломатическия корпус, заместник министри и учени от цяла Европа и Америка, България показа най-интересните си археологически паметници от бронзовата епоха (3000 до 1000 г.пр. Хр.). В изложбата участват всички големи музей  от страната – Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Видин , Русе, Шумен.

Експонатите ще бъдат на вниманието на посетителите до края на месец декември. Музеят се намира на изключително удобно за посещение място – до източния вход на Президентството.

От Исторически музей-Севлиево канят всички, които в дните до Коледа пътуват до София да посетят Националния археологически музей и да видят „севлиевските” находки наред с най-блестящите археологически паметници на България.

Снимка: bas.bg

Сподели: