Специална изложба за 10-годишнината на ГХГ „Асен и Илия Пейкови”

Богата колекция от произведения на български художници и скулптори от началото на XIX век до наши дни ще покаже ГХГ „Асен и Илия Пейкови” в Севлиево по повод своята 10-годишнина. На 27 юни от 17:30 часа посетителите ще могат да разгледат едни от най-значимите творби от фонда на културната институция.

ГХГ „Асен и Илия Пейкови” открива за първи път врати на 27 юни 2008 г. Първоначалн е била построена като жилищна сграда по проект на австрийския архитект Йосиф Шниттер. След време обаче в нея се помещава Районният съд, а през 1976 г. по решение на Общинския съвет – Севлиево приема облика на Художествена галерия. Едва преди 10 години тя взема името на двамата известни братя Асен и Илия Пейкови – известни творци, родени и израснали в Севлиево и творили в Италия. За този кратък период от време тя се налага като самостоятелен културен институт.

На площ 700 кв. м се експонират и грижливо пазят картини, скулптури и произведения на приложното изкуство. От основаването на галерията фондът й се е обогатил с повече от 700 движими културни ценности. Тук са безценните творби на световноизвестния скулптор Асен Пейков и десетки творби от „космическата” живопис на неговия брат – художникът Илия Пейков. Посетителите имат възможността да се насладят на платната на известни български художници като „Жътварки” на Енчо Пиронков, „Юли” на проф. Кою Денчев, „Прозорец” на акад. Светлин Русев, „Гора” на Христо Илев и много други. Сред графичните и живописни творби експонирани ще бъдат и тези на Гергана Йорданова, Иван Бараков, Георги Баев, Димитър Чолаков, Васко Василев, Николай Панайотов и др.

Всеки месец ГХГ „Асен и Илия Пейкови” е домакин на две гостуващи изложби както на млади, така и на утвърдени автори от страната. Откриват се тематични изложби с творби от фонда на галерията, както и изложби от гостуващи галерии от други градове с мобилни експозиции от техните фондове.

Не пропускайте възможността да се запознаете и научете повече за една от най-красивите сгради в Севлиево – ГХГ „Асен и Илия Пейкови”. Споделете празника на галерията, като се потопите в атмосферата на Юбилейната изложба „10 години ГХГ „Асен и Илия Пейкови”.

 

Още по темата:

Сподели: