Фотоси, документи и вещи от Първата световна война показват в Историческия музей

Свален английски аероплан 1917 г.

Съвместната изложбата на Регионален исторически музей – Габрово и Исторически музей – Севлиево „Габрово и Севлиево в Първата световна война” ще бъде показана в Исторически музей – Севлиево този петък, 13 октомври. Изложбата е посветена на 100-годишнината от участието на страната ни в Първата световна война. В нея са представени фотоси, документи и вещи на участници във войната от двете общини.

Севлиевският музей представя над 70 експоната от периода на войната. Голям брой от тях са под формата на оригинални снимки на севлиевски бойци, които отразяват войнишкия живот на фронта. Други са пощенски картички – писма до роднини, близки и приятели от фронта. Сред тях са снимки на поручик Марин Иванов Конов (бъдещ кмет на Севлиево), на брат му Венко Конов (загинал в тази война), на поручик Иван Филев и други севлиевци. Интересни са и фотосите на трофейно оръжие на 34-ти Троянски пехотен полк, свален английски аероплан, проспекти към Дойранската позиция и много други.

Трофейно оръжие на 34 Троянски полк

Голяма част от представените документите са на капитан Марин Тодоров от Севлиево, участник във  войните за национално освобождение и обединение на българските земи в периода (1912 – 1918 г.). Сред изложените вещи са: ордени и медали на севлиевски бойци, Манифест към българския народ за обявяване на война на Сърбия, офицерска шапка на капитан Рачо Николов Пенков (загинал край Дойран), австрийска военна шапка, противогаз, военни шанцови инструменти – кирка и лопата, превързочни материали, гилзи от снаряди и войнишко творчество – вази, канче, пепелник, чашка от гилзи, ножче за рязане на писма от снаряд и други.

РИМ – Габрово ще представи около 80 културни ценности. Сред тях са: снимки на първия военен летец от Габрово Никола Дремсизов, панорамни снимки на Габрово, направени от цепелин през 1916 г., от военните действия на 23-ти Шипченски полк, войнишки бит, пощенски картички и карикатури от времето на войната.

Сред предметите забелязваме са и бойна офицерска униформа, военни ордени и възпоменателни медали, предмети от войнишко творчество – дървена табакера, пръстени и други. В текста е представен бойния пътна на 23-ти Шипченски полк, в които служат най-много габровци и кратки сведения за убитите от Габровска област и града.

Чешма паметник построена от 34 Троянски п. п. при Дойран за загиналите си другари

 

Сподели: