IV национален конкурс за северняшка песен „Море песен екна…“ очаква участници

„Море песен екна…“. Така започват повечето чудни истории и песни в една страна, наречена България. Страната, в която жените надпяват славеите, а песните на мъжете укротяват зверовете и разплакват гората…

На 22 и 23 април ще се проведе четвъртото издание на националния конкурс за северняшка песен „Море песен екна…“. Конкурсът дава възможност на народни изпълнители – любители, от всички фолклорни области и възрасти, да се докоснат до красотата и живите ритми на нашенската песен, изпълнявана от предците ни и с весело, и с тъжно сърце, по всякакъв повод в техния бит и култура. Първият национален конкурс за северняшка песен през 2014 г. бе една от проявите, които Община Севлиево организира във връзка със 100-годишнината от рождението на севлиевския популярен певец и събирач на северняшки песни Борис Машалов. Конкурсът бе обявен по инициатива на кмета д-р Иван Иванов, в отговор на желанието на севлиевци за популяризиране и съхраняване на северняшката народна песен. В предходните издания взеха участие многобройни изпълнители – музиканти и певци от цялата страна, което го превърна в своеобразен песенен празник и показа необходимостта от бъдещето му развитие.

Конкурсът ще се проведе в две категории – за индивидуални участници и за групи. Индивидуалните участници ще бъдат разпределени в три възрастови групи: първа – до 13 години; втора – от 14 до 18 г.; трета – над 18 г. Групите за автентичен и обработен фолклор ще са разпределени в две възрасти: първа – до 18 г. и втора – над 18 г. Индивидуалните участници ще изпълняват по две северняшки песни – бавна и бърза, в рамките на 6 минути, а групите – две северняшки песни до 10 минути. Не се допуска използването на синбек. От една певческа група право на участие в категория – индивидуални участници има само едно лице.

Всички участници ще получат грамота за участие в конкурса. Класираните на първите три места от всяка категория ще получат награди. За индивидуално участие: първа награда – грамота, плакет и парична премия от 100 лв.; втора награда – грамота и премия от 80 лв.; трета награда – грамота и премия от 50 лв. За групите за автентичен фолклор: първа награда – грамота, плакет и премия от 120 лв.; втора – грамота и премия от 100 лв.; трета – грамота и премия от 80 лв. За групите за обработен фолклор ще бъдат осигурени: първа награда – грамота, плакет и премия от 120 лв.; втора – грамота и премия от 100 лв.; трета – грамота и премия от 80 лв. Връчени ще бъдат и специални награди от кмета на община Севлиево, НЧ „Развитие-1870“, бизнеса и др.

Желаещите да участват трябва да изпратят заявките си най-късно до 3 април. До 10.04.2017 г. ще бъде готова програмата с реда на участие на всеки изпълнител и група по реда на подаването на заявките. Конкурсът се осъществява под егидата на Министерството на културата, а медийни партньори са БНР, ТВ „Сънрайс Маринов“ и др. За контакти: 5400, гр. Севлиево, обл. Габрово, пл. „Свобода“ №1, Ирена Камбурова – гл. експерт „Култура и ЕИВ“, тел: 0675/ 396 156, е-mail: kamburova1982@abv.bg.

Още по темата:

Сподели: