Интегративната медицина е медицината на бъдещето

Какво е интегративна медицина? Какви са методите за лечение и как да поддържаме здрави тялото и духа си? Как да се предпазим от рак, нужна ли е превенция на заболяванията и какво да правим, когато чуем тежката диагноза? Тези и още много други теми ще бъдат обект на поредица от разговорите ни с д-р Тодор Хинов.

Но нека първо разясним понятието Интегративната медицина. Това е медицинска практика, която категорично потвърждава важната роля на тясната взаимовръзка между специалист и пациент, фокусира се върху спецификата на цялостния индивид, основава се на научни доказателства и оползотворява разнообразни терапевтични подходи и лечебни методи с цел достигане на най-добро здраве. Терминът е утвърден през май 2005 година от „Консорциума на Академичните центрове за Интегративна медицина“ на САЩ.

„Аз бих я представил като най-толерантната, комплексна система за поддържане здравето на човека“, разказва д-р Тодор Хинов, който от няколко години активно я прилага при лечението на своите пациенти. „Остро настъпилата болест има нужда от бърза и точна диагностика и лечение – поддържане на жизнените функции – операция – спешно лечение! Това е задача на алопатичната (западната) медицина. Откриването на причината и по нататъшното продължаващо лечение, е възможно само от холистичния подход, китайската медицина, рехабилитацията и най-вече правилния режим на хранене“, подчертава д-р Хинов.

Съчетанието между алопатичната (западна) и холистичната (китайската, остеопатичната, хомеопатичната и др.) е медицината на бъдещето!

Д-р Хинов не веднъж е бил в Китай, където лично е почерпил опит в болниците на провинция Гуандун — Нанхай, Фошан. Китайската традиционна медицина лекува голяма част от хроничните (труднолечими) болести и много по-ефективно от алопатичната медицина.

„Тя търси и лекува причината на болестта, както и симптомите в контекста на цялостта на човешкия организъм – тяло и душа”, казва д-р Хинов.

В следващите ни срещи с д-р Тодор Хинов ще ви представим тезите, ще коментираме опита и ще разберем как да бъдем здрави? Темите можете да следите в рубриката „ЗДРАВ ЖИВОТ“ на сайта sevlievci.com.

Д-р Тодор Хинов завършва медицинския институт в Пловдив. Има тясна специализация по Анестезиология и интензивно лечение, допълнителни специализации по Токсикология и термична травма. Два пъти е избиран за лекар на годината през 2004 и 2008 г.

Получава управленската си квалификация към Open University London, чрез представителството му в България – Училище по мениджмънт, НБУ София, като защитава професионален сертификат по мениджмънт (1993 – 1996 г.). Д-р Хинов е създател и управител на бившата МБАЛ „Акта Медика“ – гр. Севлиево, създател и управител днес на медицински център „Унимед“ в Севлиево.

Автор: Мирела Ганчева

Още по темата:

Сподели: