ЗА ДА ИМА БЪДЕЩЕ, ТРЯБВА ДА ПОМНИМ МИНАЛОТО….

С особено внимание и почит възстановихме през годините символите на Севлиево и изградихме нови, за да помним онези, които са посветили живота си на нашия град, да не забравяме миговете на героизъм и саможертва, на духовен катарзис и родолюбие.

Започнахме да градим 14-метровата „Стена на славата и безсмъртието“ в парк “Казармите” с ясното съзнание, че Севлиево заслужава да има паметник, с който да почетем всички достойни наши съграждани, които лежат някъде там, на бойното поле. Дължим го на тях, дължим го и на близките им. Споменът за героите винаги ще се помни. На 14 метровата стена са изписани имената на всичките 407 севлиевци, дали живота си в Руско-турската, Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. В експозицията на открито има танк Т55, 57-милиметрово зенитно оръдие С60, противотанково оръдие МТ12, 122 милиметрова гаубица, а 17 пана на оградата на парка разказват славната история…

Статуята на една от най-образованите за времето си жени – севлиевката Мара Белчева и Пенчо Славейков бе открита в Деня на народните будители през 2016 г. Увековечихме севлиевската поетеса Мара Белчева и нейния спътник в живота – поета Пенчо Славейков. Творбата е дело на скулптора Велизар Захариев.

В герба на Севлиево има няколко символа, един от тях – старинният дъгов мост на Колю Фичето, построен през далечната 1858 година, където през 2017 г. отново бяха поставени лъвовете – пазители на града.

Същата година бе открита и постоянната експозиция, която разказва историята на най – старата запазена обществена постройка в Севлиево – Часовниковата кула. Тя е и една от първите, построени по нашите земи – свидетел на всички по-интересни събития, които са се случили през втората половина на 18-ти, както и през 19-тия, 20-тия и началото на 21 век.

Бюст-паметникът на Йонко Карагьозов – видният севлиевец, участвал в подготовката на Априлското въстание през 1876 г. в Първи търновски революционен окръг като помощник на Стефан Пешев, беше открит през 2016 г., за да помним подвига на севлиевските герои.

Един от най-новите завършени проекти е Алеята на дарителите. Мястото, на което на специални табла са разказани историите на 20 индивидуални и 6 колективни дарители, е емблематично, защото се намира между две дарени сгради – между галерия „Видима“, дарена от семейство Еленка и Ботьо Ангелови, и центъра за езиково обучение „Видима“, дарено от Иван Янков Станчев и неговите сестри.

По идея на инициативните наши съграждани, през 2016 г. няколко алеи в парк „Казармите“ бяха кръстени на имената на славни севлиевски генерали.

Идеята за белокаменната Родопчанка се роди по време на първия симпозиум по скулптура „Севлиево 2017“ – Ангел Каравланов е автор на скулпурата, която пренася в центъра на Севлиево мъдростта на планината и възпява силата на жената.

Паметна плоча на Борис Машалов – роденият в Севлиево емблематичен изпълнител и събирач на народни песни е една от емблемите на града. В личния му архив има стотици писма с текстове на народни песни, изпратени от почитатели на любимия певец.

Спирки с история – Историята на Севлиево оживява по новите автобусни спирки в Севлиево. Иновацията показва културното и историческото наследство на града. Всички нови спирки в Севлиево са красиво украсени, като всяка разкрива част от историята на града.

Паметна плоча на ген. Христо Петров Чаракчиев – роден в Севлиево на 9 март 1870 г. След завършването на Военното училище е произведен в първи офицерски чин подпоручик.

Впоследствие завършва Топографска школа и Николаевската генералщабна академия в Русия. Награден е с възпоменателен кръст „За независимостта”.

Възстановената бе и паметна плоча на Марин Попов. Много паметници в града бяха осветени ефектно.

ПРОМЕНЯМЕ ГРАДА – НЕ С ДУМИ, А С РАБОТА!

#43ГЕРБ

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Сподели: