Инвалидите готвят национален протест срещу отнемането на правата и доходите им

Представители на Съюза на слепите от Габрово и председателят на съюза Васил Долапчиев, който е и член на организационния щаб на Националния митинг – протест, връчиха на Областния управител на Габрово протестна нота, адресирана до президента, до председателя на Народното събрание, министър-председателя и др. В нея те се обявяват против опитите да се внуши на обществото, че хората с увреждания в България са неестествено много. По данни на НОИ, около 460 хиляди човека в момента в България получават инвалидна пенсия на база общо заболяване, между 48 и 49 хиляди получават социално-инвалидна пенсия в размер на 132 лева, съобщи Долапчиев.

На 11 април в столицата ще се проведе национален протест на хората с увреждания, в който се очаква да участват между 6 и 7 хиляди членове на различните организации.  В подкрепа на протеста им в столицата ще пристигне генералният секретар на Европейския форум на инвалидите.

Мотото на протеста е „Не на реформи, отнемащи права“ в защита на интересите на хората с увреждания и против политиката на реформи в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността, които ще доведат до отнемане на права и доходи.

Национално представителните организации на и за хора с увреждания – членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания искат равнопоставен диалог и мерки за ограничаване на корупционните практики, увеличаване на контрола и справедливо разпределение на наличният публичен финансов ресурс чрез достъпно и качествено здравеопазване.

Премахването на бариерите в архитектурната и транспортна среда, адекватно образование и професионално обучение, европейска политика за трудова заетост, подобряване качеството на социалните услуги и контрол при предоставяне на медицински изделия  и т.н.

Снимка: Novinite.bg

Още по темата:

Сподели: