КМЕТЪТ Д-Р ИВАН ИВАНОВ ПОЗДРАВИ АВТОРА НА ФОТОИЗЛОЖБАТА „АЗ СЪМ БЪЛГАРКА!“

Събитието даде старт на празниците на Севлево, които ще продължат до неделя

Севлиево се присъедини към националния проект „Аз съм Българка!“ на фотографа Радослав Първанов, с което официално стартираха тазгодишните празници на града. Изложбата е видяна от почти половин милион зрители и има над 2000 души аудитория в медиите. И това не е случайно – всяка негова творба е истина, търсена старателно и внимателно уловена по неповторим начин на точното място и с точния човек. „Целта на „Аз съм Българка!“ е да покаже в поредица от цветни фотоси един събирателен образ на Българката и на България чрез сюжетите, които заснема в различни кътчета на родината ни“, сподели Първанов по време на откриването на изложбата и още: „“Щастлив съм, че Севлиево прегърна моята идея. Тук има хора, които разбират какво правя, защото аз отказвам да представям изложбата на места, на които няма да ме разберат или го правят само, защото това е нещо иновативно и вече е изключително популярно в България. Направих го тук, защото Севлиево е българска, родолюбива истинска Община. Тук се правят редица събития с българска насоченост, които също смятам за изключителни и един прекрасен пример, признавам си като габровец, че Община Севлиево се справя много по-добре. За това имате моите изключителни адмирации и дай Боже да продължите да работите със същия екип и ентусиазъм. Градът ви е великолепен!“, каза младият автор по време на откриването и благодари на целия екип на д-р Иван Иванов, по чиято покана се случва събитието. „Радвам се, че попаднах на правилните хора“, категоричен беше Росен Първанов, който е избрал да твори в Родината си, след завършване на образованието си в чужбина.

След изключителния успех на националния проект, представен над 15 пъти пред широка аудитория на места като Народното събрание на Република България, „Двореца“ в Балчик, Копривщица и други български градове, миналото лято изложбата му напуска пределите на страната. Уникалните фотоси участваха в четвъртото издание на събора на сънародниците ни в чужбина „На мегдана на другата България“ и Седмицата на фотографията в Милано. Сега тя отново е на родна земя и ще радва севлиевци и гостите на града по време на празничните дни.

Настоящата фотоизложба е втората част от проекта на Радослав Първанов и естествено допълва предходната, създадена и промотирана от младия творец в периода 2016-2018 година. Желанието на младия фотограф е да покаже българките като чисти и скромни, но силни жени, които грижливо пазят българските традиции и родовата памет, възпитавайки  децата си в почит към националните ценности. Облекли старинни български носии и заснети на фона на знакови родни исторически, културни или природни забележителности, те са горди българки с мисия.

За да подготви изложбата си и продължението на проекта си талантливият фотограф е използвал нови 27 сюжета с участието на 22 девойки. Избрал е да стодели идеята си със севлиевския фотограф Стефан Кънчев и заедно са заснели част от фотографиите, за което му благодари по време на откриването на изложбата., Заснети са над 65 знакови места в България, като централно място в изложбата заема и снимка, направена в Севлиево до паметника на Свободата.Севлиевката Дорина Георгиева е била избрана специално, за да позира за фотографията, тъй като тачи българското и милее за традициите.

Изложбата ще остане в сградата на Община Севлиево до 12 ноември. Освен нея, празниците в Севлиево ще продължат в следващите дни с поредица от концерти и празнични изяви. Още на 10 октомври на панаирната естрада ще бъде открит Севлиевския есенен панаир с фолклорни изпълнения от концерта „Песните ти, Българийо“ с участието на неповторимата Янка Рупкина и редица други известни фолклорни изпълнители.

 

 

Още по темата:

Сподели: