Повече средства за регионите и по-голямо влияние на Регионалните съвети за развитие

Снимка: sevlievci.com

Конференция на тема „Създаване на нови региони за планиране в България и второ ниво на управление. Сближаване между териториално планиране и социално-икономическо развитие”, организирана от Асоциацията на българските градове и региони, се провежда днес в хотел „Боженци“ до Габрово.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще участва в панела от 15.30 часа, на тема „Териториално измерение на инвестиционния процес в България през призмата на бъдещия програмен период след 2020 г.“.

По рано вчера пресцентърът на регионалното ведомство разпространи информацията, че се предвиждат повече европейски средства и подкрепа от всички оперативни програми за развитие на регионите през следващия програмен период 2021 – 2027 г.

Планира се промяна в Регионалните съвети за развитие, които ще се обособят като регионални структури, които да осъществяват предварителна селекция на проектите. Те ще имат възможността да приоритизират коя инвестиция е по-важна за населението и региона. Предвижда се регионалните съвети да предоставят писма за подкрепа на кандидат-бенефициентите по програмите за териториално сътрудничество. Експертите на Световната банка са разработили общо четири варианта за промяна на функциите и отговорностите им, които ще бъдат обсъждани на всички  стратегически консултации в страната.

За общините от Северен централен район срещата ще е на 23 юли в Областна администрация Разград.

Още по темата:

Сподели: