Шанс за развитие на планинското земеделие и продукция

60% от българите категорично подкрепят и вярват в ефекта от въвеждане на термина за качество „планински продукт“. 27% смятат, че може би ще има добър ефект, 10% нямат мнение, като само 3% са против. Това стана ясно от представяне на национално социологическо проучване – Въвеждане на термин за качество „планински продукт“, осъществено от АФИС по поръчка на евродепутатa Момчил Неков.  

Въвеждане на означението „планински продукт“ в България, както и насочване на вниманието към планинското земеделие, възможностите за развитие на земеделските производители от тези региони и активно присъствие на техни продукти на пазара в България и ЕС е една от каузите, по които работи  Неков.

България може да е една от първите страни в Европейския съюз, която да въведе термина „планински продукт“, счита Момчил Неков и допълва, че над 40% от България е с планински релеф. Затова трябва да се възползваме от съществуващите европейски инструменти и да дадем шанс за развитие на планинското земеделие и продукция.

43% от анкетираните дават положителен отговор, че ако се въведе термина за качество „планински продукт“, ще имат доверие в качеството на продуктите, върху чиито опаковки има знак.

Представители на Министерство на земеделието, храните и горите, БАБХ, представители на планински общини и земеделски производители участваха в събитието по представяне на резултатите от изследването.

Сподели: