Севлиево отново домакинства на Европейското по мотокрос, участват над 110 пилоти

Този уикенд мотополигон „Горна Росица“ край Севлиево ще приеме състезателите от втория кръг от Европейския шампионат ЕМХ65, ЕМХ85 и ЕМХ OPEN. На трасе номер 1 в света за мотокрос ще се проведат и стартовете за Републиканския шампионат за клас МХ.
В съботния ден, 6 май, програмата предвижда тренировки и 4 състезателни манша, а в неделния ден след официалното откриване, което ще е в 10:00 часа ще бъдат наблюдавани още седем старта, които ще определят победителите в Grand Prix Bulgaria.
Състезанието се организира от МСК Севлиево и Община Севлиево и е без вход за посетители.
По 22-ма състезатели са подали заявка за участие в малките класове ЕМХ65 и ЕМХ85, 33 са пилотите в клас ЕМХ OPEN, над 45 са участниците в категорията МХ, като това прави близо 110 мотокросисти от 12 нации (България, Румъния, Чехия, Словения, Сърбия, Македония, Молдова Гърция, Украйна, Турция, Украйна и Хърватия) пише sportal.bg.
Клас ЕМХ65
В средата на месец март в Гърция се проведе първия кръг на Европейския шампионат за класовете ЕМХ65 и ЕМХ85. При 65-кубиковите машини, конкуренцията в класа на най-малките – ЕМХ65 се оказва изключително силна през сезон 2017, като в южната ни съседка най-добре предствилия се български пилот бе Виктор Бориславов (КТМ), който отбеляза 2 четвърти места и само 4 точки не му достигнаха да се качи на подиума. Пистата в Севлиево обаче е почти „домашна“ за младия габровец и той има най-сериозни шансове за призово класиране в неделните стартове.
Сериозни заявки за оспорвана битка са дали още няколко български състезатели като Християн Георгиев (КТМ), Мирослав Димитров (КТМ) и Енис Байрамов, но всички те ще трябва да се справят с лидера в класирането Мариус Поповичи (Румъния, КТМ) и сънародника му Золтан Ордог (Husqvarna), както и Матия Стерпин (КТМ, Хърватско). Цялата тази битка засега, според прогнозите за времето, може би ще се разиграе на детското трасе на мотополигон „Горна Росица“, защото една стара поговорка гласи, че: „Проливния дъжд не е приятел на клас 65сс“.
Клас ЕМХ85
След Гърция лидер в класирането на клас ЕМХ85 е унгарецът Адам Ковач (Yamaha), който най-вероятно ще пропусне стартовете в Севлиево поради контузия. Това обаче не е проблем за Николай Малинов (КТМ) който след две втори места в Гърция и редица стартове в Германия, Белгия и Холандия е в топ форма и готов за победа в Севлиево. След него в класирането до момента е гръцкият пилот Антонис Сагмалис (КТМ). На „родното“ трасе ще видим и още няколко български звезди в кубатурата 85сс които са с реални шансове за успех. Това са Кристиян Иванов (КТМ), Димитър Грозданов (КТМ) и Виктор Нейчев, но в тяхната група с хърватина Патрик Учич (КТМ) и Доминик Пискор (КХ), които в Гърция показаха добро темпо и издръжливост.
Клас OPEN
Първият кръг на Европейския шампионат в клас EMX OPEN се проведе преди две седмици в Дания, където многократния шампион Петр Бартош от Чехия спечели и двата манша. Бартош оглавява групата на най-бързите чешки пилоти от клас OPEN в Севлиево, но традиционната битка Чехия – Украйна (Тарасов, Морозов, Асманов), този път ще бъде изключително „подправена“ със балканска щипка конкуренция в лицето на Матей Ярош и Матия Келава от Хърватско, Адриан Радуца – Румъния и сериозната група български пилоти които определено ще объркат сметките на „титулярите“. По регламент, в клас OPEN участват мотоциклети от категориите МХ2 и МХ1 и състезатели с навършени 16 години, и това дава шанс на не-малко български пилоти да вземат участие на мотополигон „Горна Росица“: Хакан Халми (МХ2, КТМ), Тини Цветков (МХ1, Yamaha), Кристиян Кръстев (МХ1) Любомир Васев (МХ2, Yamaha), Харли Горов (МХ1, Yamaha), Момчил Иванов (МХ2, КТМ), Станислав Цеклеов (МХ2, КТМ), Симон Венев (МХ1, Kawasaki) и други, са част от българската конкуренция която ще посрещне гостите в клас OPEN тази седмица.
Клас МХ
Сериозна конкуренция ни очаква и в клас МХ, който ще бъде валиден кръг от Републиканския шампионат за сезон 2017. След Поморие, Владимир Попов (НСА Моторспорт, Kawasaki) е начело на класирането с актив от 50 точки, следван от Мартин Тодоров (ЕърМакс Рейсинг, КТМ) с 42, а трети е Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм, Kawasaki) с 37 т. В специфичните условия, които ни очакват в Севлиево и прогнозния дъжд, калната битка в клас МХ, както обикновено е непредвидима и изпълнена с много адреналин.

 

Още по темата:

Сподели: