БНТ снима филм за видните личности от Севлиево

Екип на Българската национална телевизия посети Историческия музей, за да подготви поредния епизод на предаването „Джинс“. Той е посветен на видните личности от Севлиево Христо Спиридонов – първият кмет на града след Освобождението и Илия Денчев – търговец и председател на Севлиевския окръжен съд.
И двамата са сред депутатите от Севлиево в Учредителното събрание през 1879 г. С помощта на екипа на музея, режисьорът Ваня Бойчева и репортерът Калина Станева уточниха връзките между двата севлиевски рода и откриха техните потомци.
В този епизод на „ДЖИНС“ ще видим Емилия Цанкова – една от наследниците на големите фамилии Спиридонови и Денчеви от Севлиево, както и на Алексанър Цанков, министър-председател на България (1923-1926). Сладкодумната Цанкова е актриса и режисьор, осъществила над 30 спектакъла, от които 20 са за деца. Тя е автор на множество детски книжки, последната от които е „8 заешки истории“.
Историческият музей в Севлиево предостави за ползване архивни материали от своя богат фонд, които ще бъдат ценно допълнение към разказа за житейската история и потомците на достойните севлиевци от двата рода.
Екипът на БНТ разгледа и Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“. Сградата, в която се помещава галерията е строена за жилище на Илия Денчев през 1878 г. от известния архитект Йосиф Шнитер. В експозициите намират място творби на изтъкнатите художници, представители на фамилията Спиридонови.
Поредният епизод на предаването „Джинс“ ще можем да гледаме по БНТ в събота, 22 януари 2022 г., от 11.30 часа.

Сподели: