В „Медицински център-1“ започна имунизацията с новите ваксини срещу Омикрон

Новите адаптирани ваксини срещу Омикрон, варианта на COVID-19, вече са налични в „Медицински център-1“. Препаратите са разработени така, че да действат като подсилващо вещество за вече ваксинирани и да стимулират съществуващ имунитет.

За да се възползваме от новата ваксина, може да имаме както първа и втора бустерна доза, така и пълен курс на ваксинация срещу COVID-19. От последната игла трябва да са минали поне три месеца, за да се постави препарата, който действа и срещу „Омикрон”.

Неваксинираните срещу COVID-19 няма да могат да се възползват директно от адаптираните нови препарати. Причината е, че двете ваксини – на Pfizer/BioNTech и на Moderna, са одобрени в Европа само като подсилващи дози за вече ваксинирани срещу коронавируса. Те са бустери и не могат да се използват веднага, ако се започва напълно нов имунизационен курс.

Имунизациите с новите ваксини в „Медицински център-1“ се извършват всеки четвъртък, от 14 ч, каб. 306, напълно безплатно, след предварително записване на регистратура 3 ет. или тел. 0675/9-66-93.

 

Още по темата:

Сподели: