Двама от Севлиево посрещнаха Коледа в ареста, а Нова година – евентуално зад решетките в чужбина

Окръжният съд в Габрово допусна предаването властите във Федерална република Германия на българския гражданин Е.Ю. от Севлиево, въз основа на Европейска заповед за арест. Съдът наложи мярка за неотклонение “задържане под стража” и на българския гражданин К.М., установен в Севлиево, с цел изпълнение на Европейска заповед за арест.

За Е.Ю. е издадена заповедта за задържане и предаване от Районен съд – Мюнхен. Той подлежи на наказателно преследване за извършени на територията страната престъпления против данъчната и против осигурителната система, извършени в периода юли 2014 г. – юни 2017 г.

Съдът взе предвид и предоставените гаранции за необходимата закрила на българския гражданин в случай на осъждане от немския съд и допусна предаването  му на властите във Федерална Република Германия. Той е с мярка за неотклонение „Задържане под стража” до фактическото му предаване на германските власти.

Българският гражданин К.М., установен в Севлиево има постановена присъда за извършено престъпление на територията на Република Франция – причинена телесна повреда на местен жител. Присъдата не е влязла в сила. Окръжен съд – Габрово му наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, като по този начин ще се гарантира участието му в производството за разглеждане по същество на издадената Европейска заповед за арест.

И двете съдебни решения  могат да бъдат обжалвани.

Още по темата:

Сподели: