Две културни институции се борят за наградите на WhAT Association

Две културни институции с национално значение в Габрово – ЕМО „Етър“ и музей „Дом на хумора и сатирата“ са номинирани за наградите WhAT Association за 2017 година. Гласуването е до 31 януари на сайта:  http://whata.org/.

Конкурсът за преустройство на хотел „Странноприемница“ към ЕМО „Етър“ е предложен в категорията „Архитектурен конкурс на годината“.

За номинацията си в категория „Архитектурно събитие на годината“ Домът на хумора и сатирата е направил впечатление с тематичните събития, посветени на Кристо – изложби, прожекции, детско ателие за опаковане. Блогърите открояват също така интерактивните инсталации и архитектурното проучване за опазване на всички слоеве на идентичност на сградата на ДХС.

Мотивите за номинацията на ЕМО „Етър“ са:

„Конкурсът е част от цялостната стратегия за модернизиране на мястото – от смяната на визуалната идентичност, през отваряне към нови публики, та до добре популяризиран конкурс за ремонта на хотела. Но така и трябва. Задачата е симпатична, заданието е с добър графичен дизайн и снимки и е събрало много пълна информация, която сама по себе си е интересна.

Сградата на хотел „Странноприемницата“ е с отчетлива идентичност, която интерпретира българското Възраждане със средствата на късния соц и това вероятно ще бъде взето предвид от участниците.

Дано подобни конкурси започнат да се правят преди ремонтите на всички емблематични хотели в България.“

Номинацията на музея „Дом на хумора и сатирата“ е обоснована с качеството на реализираните през изминалата година събития.

„През 2017 Домът на хумора и сатирата стана на 45, но забележимите и извън Габрово активности на този единствен по рода си музей на смеха у нас започнаха още миналата година, когато начело застана избраната след конкурс и завършила във Великобритания Маргарита Доровска. Хубавото е, че музеят бяга рязко от битовия хумор и вицаджийство и дава глобални заявки.“

Още по темата:

Сподели: