Денят на самодееца събра поколения сърца, туптящи в един ритъм!

Денят на самодееца и любителското художествено творчество – 1 март, събра поколения танцьори, музиканти, певци, театрали, фотографи, творци на изкуството и читалищни деятели – сърца, туптящи в един ритъм. Срещата възобнови една отдавнашна забравена традиция по идея на колектива на Народно читалище „Развитие-1870”. Празникът, в чест на хората, които безкористно и всеотдайно се посвещават на каузата за запазване на родните традиции, култура и дух, е уникален, типично български и горда емблема на храма на българщината в Севлиево.

Тъй както уникално е читалището като институция, която още от създаването си, е духовно огнище с мисия за съхраняване и развитие на традиционните ценности на нацията. И вече 153 години читалище „Развитие” е символ и пътеводител – искрата, която запалва любов към културата и знанието. То е туптящото сърце и душата на общността, люлката на първите творчески самодейни колективи и новите културни ценности. Храм на таланта и всеки вид изкуство, създавано и разпространявано от самодейците, призвани да възраждат, пазят и предават родните традиции, корени, паметта и духа български, показвайки най-красивото лице на родолюбието.

Празничната вечер откри с поздравление председателят на читалището Данаил Лалев. „Преклонение пред вашия труд, всеотдайност и сърцатост, самодейци! Щастлив съм, че успяваме да запазим тази традиция за среща на поколенията. Честит празник на таланта, на любовта към творчеството! Бъдете здрави! Желая Ви успехи и творческо дълголетие! Пазете българския дух! Нека пребъде читалището – нашата най-българска светиня и пътеводител!”, нарече той и вдигна наздравица.

Изви се кръшно традиционно Севлиевско хоро, краката затропаха игриво, а ръцете запляскаха в ритъма на музиката. Заредиха се надигравания, надпявания, разкази и спомени за лудите млади години, наздравици и веселие от сърце и душа. С емблематичната патриотична песен „Моя страна, моя България” в изпълнение на талантливия театрал Денислав Богданов, хванати в кръг – символ на единство и безкрайност, самодейците посрещнаха 3 март – Националния празник на България. И показаха, че няма млади, няма стари, живи са традициите и днес. И не е случайно – един път заразен с искрицата на самодейността, оставаш в неин плен до края на дните си…

Автор: Деси Димитрова – Секретар на  НЧ “Развитие-1870”

Снимки – Минчо Тодоров

Сподели: