Днес в Севлиево стартира четвъртото издание на фестивала Семе Българско

Днес в Севлиево стартира четвъртото издание на единствения по рода си у нас фестивал „Семе българско”, чиято цел е да запази българския ген, българските традиции и българския дух.

Този факт беше оценен по достойнство от участниците в официалната церемония по откриването на фестивала кметът Иван Иванов, областният управител Иванка Баева и евродепутатите Владимир Уручев и Андрей Новаков, и Ивелина Елмазова, инициатор и организатор на събитието.

„Това, което посеем в земята и живота си днес, ще го пожънат децата ни утре” – заяви в приветственото си слово кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов и приветства севлиевци и гостите на фестивала, които в хубавия празничен ден бяха дошли в парк „Казармите“, независимо от хладното време.

„Днес, когато са отворени границите и можем да пътуваме по цяла Европа, нуждата от нашата идентичност е по-голяма от тогава, когато имаше граници” – оцени важността на събитието евродепутатът Владимир Уручев, който за втори път е гост на уникалния севлиевски фестивал. „Ние имаме нужда да показваме, че сме българи, че имаме изключително славни традции. Това, което тук се случва, е ценен начин да съхраняваме българските традиции, които са наши и трябва да налагаме пред света” – заяви още Уручев.

„Този фестивал е изключителен, заради децата, заради българския дух. Всичко, което правим, трябва да е в името на тях” – допълни колегата си евродепутатът Андрей Новаков.

„Нашият екип вярва, че човек, за да стъпи в бъдещето, трябва да носи миналото в себе си като ген, като отношение, защото ние сме това, което са ни завещали нашите предци” – заяви пред гостите Ивелина Елмазова, инициатор на фестивала. Тя благодари за подкрепата, която е получила от кмета на Севлиево за провеждането на този фестивал, както и на всички, които са повярвали, че идеята си заслужава. – За да продължим да бъдем себе си, трябва да вярваме в това, което сме. Ние сме българи и носители на нещо толкова велико и славно, че само, ако сме заедно в такива инициативи и ги подкрепяме, те ще продължат, и ще са завещание на нашите деца, каквато е целта на фестивала – За земята, семената и децата на България” – заяви още Ивелина Елмазова.

За ползата от една инициатива най-добре говорят резултатите от нея.

„Преди четири години дадохме старт на “Семе българско” и надградихме нашата кауза, но най-хубавото е, че нашият скромен екип се увеличи с четири нови члена – имаме си четири момченца. Изпълнихме нашата основна кауза и с фондация „Искам бебе” помогнахме на едно севлиевско семействи, което вече си има своя рожба. Тя продължава и през тази година” – каза Венета Лазарова, част от екипа на „Семе Българско”.

След церемонията, официалните гости – областният управител Иванка Баева, евродепутатите Владимир Уручев и Андрей Новаков, както и кметът Иван Иванов се включиха в изработването на най-дългата българска шевица.

Не бяха малко и тези, които искаха да се научат как се тъче на монтирания в парка стан.

Гостите на фестивала имаха възможност да усетят вкуса на позабравените български храни, които предложи базарът на „Селския мол“. На сергиите бяха представени изделия от селскостопанския двор, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия и др.

Празничната програма на фестивала, която съвпада и с хубавия български празник Лазаров ден, ще продължи и с други интересни инициативи днес и утре.

Сподели: