Д-р Николай Цанов възстанови с електрошок ритъма на сърцето на 73-годишен пациент, потъсил помощ в севлиевската болница

Методът е известен в кардиологията като кардиоверсио и се прилага само, когато има показания – обикновено при невъзможност нарушеният сърдечен ритъм да се овладее медикаментозно, въпреки продължителна терапия.
Манипулацията се извърша под упойка, като в залата са били и двама анестезиолози – завеждащият на „Отделение по анестезиология“ в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ д-р Павлов и неговият колега д-р Петков. Пациентът е потърсил помощ, след като е дълго е опитвал различни терапии при различни специалисти – без резултат.
Стигайки до болницата с пулс 134 удара в минута, след извършената манипулация, нормалният му сърдечен ритъм е възстановен и пациентът е бил изписан още на следващия ден.
Д-р Цанов определя манипулацията като рутинна, но тя често пъти спасява живота, когато става дума за предсърдно трептене и предсърдно мъждене. Докторът е известно име в кардиологията – работил е в едни от най-реномираните клиники по света и у нас.
Завършил е кардиология в Медицинския институт с пълно отличие и с награда „Златен Хипократ“ за най-добър медик във всички факултети в страната, след което отива в Клиниката по кардиология на “Медицинска академия“, а там работи и заедно с екипа на проф. Чирков.
По-късно заминава за Париж, където 4 години учи и работи. Специализира “Кардиология“ и „Ехокардиография“ в университета „Пиер и Мария Кюри“, но вместо да остане в чужбина, предпочита да се върне с наученото в България. Продължава работа в УМБАЛ “Александровска“, но му се налага да издържи отново същите изпитите по двете специалности от Франция, за да му се признаят и на родна земя.
Отново работата го отвежда през 1997 г. в Кувейт, където до 2020 г. в една от водещите болници „Хади хоспитал“ завежда две отделения – вътрешно и кардиологично. Там се сблъсква за първи път с последиците от войната, защото болницата има договор с американското министерство на отбраната, а пациентите са основно спешни случаи от Афганистан и Ирак. Междувременно завършва „Лийдершип институт“ в Канада и за втори път се прибира в България с нови знания и опит.
В Севлиево идва в началото на 2021 г. когато семейството му потяга къща с двор в село Младен, от където е родът на съпругата му. А роденият в Ловеч кардиолог започва работа в севлиевската общинска болница.
„В София не можеше да се живее спокойно – в един момент предпочетохме къща с двор, гледка и тишина, а после харесах и болницата“, споделя докторът и признава, че най-накрая е напълно щастлив, защото консултирайки пациенти от всички отделения, се чувства на мястото си.
“Понякога човек трябва да обиколи света, само, за да разбере, че тук е по-хубаво”, заключава именитият кардиолог, предпочел Севлиево пред Кувейт.

Още по темата:

Сподели: