Започна ваксинацията срещу COVID-19

Снимка: Pixabay.com

30 дози от първите ваксини против COVID-19 пристигнаха в Севлиево. Един от трите специализирани имунизационни кабинета в Габровска област, където се извършва ваксинацията, е в Медицински център 1 – Севлиево. Още 50 дози са разпределени в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово и 20 в ЦСМП – Габрово. На територията на областта стартира имунизационната кампания срещу COVID-19. Доставени бяха 20 флакона с ваксини, с които ще бъдат имунизирани 100  медицински лица.

Необходимата организация на областно ниво е създадена, оцени областният управител Невена Минева, която е в непрекъсната връзка с директора на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков. Един от първите, на които беше поставена ваксината, бе директорът на Спешната помощ в Габрово д-р Георги Шандурков. В разговор с областния управител той увери, че се чувства нормално. „Нямам никаква промяна преди и след ваксинацията, единствената разлика е, че се чувствам по –  удовлетворен!“ – сподели д-р Шандруков и допълни, че в средата, в която работят медиците, е  важно бъдат предпазени останалите. “Човек трябва да бъде отговорен към себе си и към околните и аз апелирам към всички, не само колеги, да го направят. Ще трябва време, но е много важно да не оставим среда за разпространение на този вирус и точно затова е важна ваксината.“- каза той.

През януари 2021 г ваксинирането ще продължи, тогава ще бъдат обхванати и останалите медицински специалисти, включени във фаза I от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 – това са специалисти от лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и др. помощен персонал. В хода на изпълнение плана за ваксиниране се очаква да бъдат разкрити още имунизационни кабинети – в СБАЛББ Габрово, МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово, „Д-р Теодосий Витанов“ – Трявна, МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ – Севлиево, както и ДКЦ база 1 в Габрово.

Общо V са фазите за ваксиниране, включени в Националния план, които обхващат лица от различни групи – фаза II: Потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки; фаза III: Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности; фаза IV: Възрастни хора на и над 65-годишнавъзрасти и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити; фаза V:Уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот. Широкото използване на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 се разглежда като важен етап за справяне и прекратяване на настоящата пандемия и постигане на контрол на инфекциите със SARS-CoV-2 в дългосрочен план. Целта е да се противодейства на разпространението на вируса и да се намалят потенциалните здравни последици от COVID-19. Ваксинацията ще позволи да се постигне имунитет при голяма част от населението, с което ще бъдат предпазени и лицата, които не могат да бъдат имунизирани и същевременно попадат в рисковите групи за по-тежко протичане и усложнения.

Още по темата:

Сподели: