Зелено училище обучава децата в малките населени места

Проектът „Зелено училище“ предвижда серия от инициативи за детска и младежка публика в малки населени места, повишаващи информираността по проблеми на околната среда чрез интерактивни театрални игри. Целта е подобряване на достъпа до културно съдържание и положителна промяна на нагласите за опазване на природата.
Под формата на игри, ателиета и спектакли на открито артистите от Малка театрална компания – Габрово ще запознаят малките си зрители с темата за опазването на околната среда и защо е важно да събираме отпадъците разделно, какво е рециклиране и как трябва да пазим природата.
Всички събития, включени в проекта ще се изпълнят съгласно препоръчаните мерки за социална дистанция и намаляване на риска от разпространение на Covid-19.
Местните организатори от канят децата в определения ден и предвиждат място за осъществяване на събитията. За предпочитане е програмата да се състои на открито, но в случай на лошо време ще бъде предвидено подходящо помещение (читалищна или друга зала с достатъчно място за артистите и децата).
Програмата започва в 10:30 ч. и включва:
ЗЕЛЕНИ ИГРИ – АНИМАЦИЯ
Децата ще научат как могат да бъдат полезни за опазването на природата. В част от игрите участниците ще трябва да демонстрират бързината си, в други точността си, трети ще се харесат на тези с остра мисъл, но едно е сигурно – всички ще се забавляват от сърце. В игрите са включени и такива, които ще помогнат на децата да разберат колко важни са хигиенните навици и как могат да помогнат за опазването на здравето на своите общности.
ТЕАТРАЛНА РЕЦИКЛАЖНИЦА – АТЕЛИЕ
В това занимание децата, с помощта на аниматорите и силата на собствената си фантазия, ще изработват кукли и различни театрални реквизити от материали вече изпълнили основната си функция и предназначени за изхвърляне. Целта на ателието е да представи „ненужните отпадъци”, като потенциален ресурс за игра и развитие на творческото мислене.
ОТ КУЛАТА – СПЕКТАКЪЛ
Куклена комедия представяща „титаничния“ сблъсък на модерния човек с природата. Спектакълът е изграден от няколко миниатюри, като историите им не са свързани помежду си, но са обединени смислово от идеята за опазване на природата. Наивният и жизнерадостен език на кукления театър дава възможност на публиката да се забавлява с перипетиите на героите, но в същото време ѝ помага да се замисли върху посочените проблеми.
По тази инициатива през 2021 г. са организирани 4 събития с подкрепата на община Севлиево в следните населени места:
2 ЮНИ – Детски комплекс „Йовко Йовков“- Севлиево, Начало: 13:30 ч.
25 ЮНИ – площад, с. Градница, Начало: 10:30 ч.
26 ЮНИ – площад, с. Сенник, Начало: 10:30 ч.
27 ЮНИ – площад, с. Душево, Начало: 10:30 ч.

Още по темата:

Сподели: