Златен медал за Ивайла Йонкова и още 11 за плувците ни от международния турнир „Спартак”

Международният турнир по плуване „Спартак“ се проведе от 13 до 15 май на открития 50-метров басейн в град Сандански, с участието на 579 плувци от 35 клуба от страната.

Организатор на турнира бе ПК „Вихрен“ с подкрепата на Община Сандански.

Спортен клуб „Викинг2008-Севлиево’’ беше представен отлично от 18 състезатели в четири възрастови групи. При малките състезатели в група В (род. 2013 год) бяхме зарадвани от оптимистичното представяне на Александра Събчева, Йована Петрова, Ивелина Ножарова, Светозара Петрова и Катерина Христова. С отлично плуване Александра Събчева зарадва отбора като заслужено  спечели сребърен медал в дисциплината 50 м. бътерфлай.

След успешни стартове в индивидуалните дисциплини момичетата ни спечелиха бронзови отличия в двете щафети 4 х 50 м. св. стил  и 4 х 50 м. смесена. В група С (род. 2012 г.) за Викинг 2008 стартираха Хелена Йонкова и Йоан Иванчев. Хелена направи най-успешно плуване в дисциплината 50 м. гръб, в която се класира на 8-мо място. Йоан плува много силно в спринта на бруст и завоюва още един сребърен медал за отбора. В група D (род. 2010 г.) имахме поредно много силно участие на Яна Петкова. Състезателката спечели 3 медала, 1 сребърен на 50 м. бътерфлай и две бронзови отличия в стартовете на 50 м. св. стил и 100 м. бътерфлай.

Съотборничката й Виктория Иванова успя да покрие норматива на 200 м. св.стил за участие в Държавното първенство през юли т.г. Състезателката постигна най-добро класиране в дисциплината 50 м. бруст с 9-то време.

Християна Тодорова се класира на 33-то място в дисциплината 100 м. св.стил.

При момчетата Мартин Ангелов достигна до 18-то място в дисциплината 50 м. бруст.

Много силно представяне в лицето на девойките Ивайла Йонкова, Лилия Криндова, Теодора Христова и Мария Василева имаше и в група Е (р. 2008 – 2009 г.).

Ивайла грабна 3 медала, като на 100 м. гръб спечели златен медал с най-добър личен резултат и успя да преодолее конкуренцията на по-големите състезателки в групата. Отличните стартове на 200 м. св.стил и 100 м. гръб добавиха в колекцията и още 1 сребърен и 1 бронзов медал и затвърдиха бляскавото и представяне.

След отличното си плуване Лилия Криндова и Теодора Христова успяха да се изкачат на почетната стълбичка в дисциплината 50 м. св. стил, като спечелиха съответно сребърен и бронзов медал. Мария плува много добре в дисциплината 50 м. бруст класира се на 13-то място, като успя да покрие единия от нормативите за участие в Държавното първенство. В същата група при юношите стартираха Кристиян Косев и Иван Пенчев. Състезателите плуваха най-добре в дисциплината 100 м. св. стил, в която се класираха съответно на 32-ро и 33-то място.

Според треньорите Павлина Станчева и Боян Ботев резултатите от турнира показват много голяма конкуренция между отделните възрастови групи. Постиженията на Ивайла Йонкова, Яна Петкова, Лилия Криндова, Теодора Христова и Александра Събчева внасят оптимистично настроение за престижно представяне на предстоящите Държавни първенства на 50-метров басейн от календара на БФПС.

Сподели: