Златен прах поръси трио „Звън” в Челопеч

Златен прах поръси трио „Звън“ в четвъртото издание на  Международния  фолклорен фестивал „Златен прах“. Той се проведе от 20 до 23 юли в с. Челопеч, Софийска област и огласи с мелодични звуци красивата местност над селото, парк „Корминеш”.

Танцьори и музиканти от три континента развяха знамената на своите  държави – остров Гуам, Еквадор, Индия, Индонезия, Китай, Латвия, Сингапур, Турция, Украйна, Чили, Грузия, Босна и Херцеговина, Словакия, Аржентина, Бразилия и срещнаха на едно място своите национални култури. След втория конкурсен ден, в късния следобед, на площад „Освобождение“ в Челопеч, те показаха своето танцово и певческо изкуство и взаимно се учиха на характерните за страните си танци, увличайки и многобройната публика. Получи се един международен танцов празник, където всяка танцова формация показваше и учеше останалите танцьори от другите държави на своите народни танци.

Кулминацията на всеки фестивален ден се поставяше в атрактивния парк „Корминеш“, където се изнасяха вечерните концерти. В рамките на този пъстър и колоритен фестивал се проведе конкурсът за български фолклорни песни и танци. Съставите бяха оценени от жури с председател Ваня Монева – диригент на хор „Космически гласове”, Христофор Раданов – композитор и диригент и Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на БНР. Професионалното жури оценяваше по осем критерия, като гласуването ставаше онлайн на интерактивната стена на сцената. А критериите бяха – чиста интонация, динамика, щрихи, спятост, ритмичност, сценично поведение, костюми, сложност на изпълнението.

Трио „Звън“ се включи в категория „Български народни песни“ /обработен фолклор/, в надпревара с около 50 вокални групи и хорове за народни песни от страната. По регламент едната песен трябваше да бъде от фолклорната област на съответния участник. Севлиевското трио изпълни северняшките песни „Пуста Пена“ с аранжимент на Цветан Радков от Габрово и „Северняшка китка“ с аранжимент на Димитър Ангелов от Асеновград.

Снежана, Миглена и Павлинка получиха максимален брой точки, като журито поздрави специално дамите и прояви интерес към авторите на обработките на песните. Обявяването на първото място и участието в гала концерта се случи след изпълненията на всички участници. Вечерта сцената в парка пулсираше с ритъма на фолклорните танци – спектакли на Еквадор, Украйна, Индия, а трите дами бяха щастливи, че станаха посланници на  северняшкия фолклор чрез песните на своя съгражданин Борис Машалов.

Диплом, плакет и парична награда бяха връчени от председателя на журито Ваня Монева, а очарователната водеща – актрисата Силвия Лулчева обяви, че успехът на трите севлиевки се крие може би и в усмивките…

Сподели: