НАП заплаши длъжници със запор на заплати

Приходната агенция заплаши граждани и фирми, които не плащат данъци. Ще се блокират заплати и хонорари, банкови влогове и разплащателни сметки, коли и имоти. А запорите се налагат от публични изпълнители – спецслужителите от Дирекцията за събиране на държавните вземания. Ако и това не подейства, следващата стъпка е разпродажба на имуществото от публичните изпълнители към Приходната агенция за покриване на задълженията.

Строгите мерки се прилагат, когато данъкоплатецът се е забавил с парите и е бил подканен от НАП по телефона или по мейла да се издължи доброволно, а не е реагирал. Налагането на запор на банкови сметки, на работната заплата, автомобилите и недвижимите имоти на гражданите и фирмите, описът и продажбата на имуществото са крайни мерки, които могат да се избегнат. НАП съветва клиентите с просрочия да платят своевременно задълженията си или, ако имат финансови затруднения, да ги споделят. Ако получат покана за доброволно плащане, гражданите и фирмите е добре в 7-дневен срок да погасят задълженията си.

Ако по случая вече е образувано изпълнително дело, длъжникът трябва да се свърже с публичния изпълнител, тъй като плащането тогава се прави по друга банкова сметка на НАП. А ако клиентът има финансови трудности, може да се договори с данъчния инспектор за разсрочване, отсрочване и представяне на обезпечение за задълженията си. Така ще спаси имуществото си от разпродажба.

От началото на годината досега 8000 длъжници с неплатен ДДС и други данъци са влезли в процедура по събиране с изпълнително дело, съобщиха в петък от приходната агенция. Повечето са фирми, които не са плащали налозите си над 2 месеца. НАП е започнала кампания за подсещане, като изпраща съобщения за доброволно плащане в 7-дневен срок. Такива кампании ще се провеждат всеки месец, информират още от Агенцията.

Сподели: