Програмата за празниците на Севлиево – богата, различна и интересна

Ненчо Балабанов е водещ на танцовата фиеста

Тази година в cтолицата на тиквата – Севлиево за първи път ще се проведе танцова фиеста по тиквено време. Единственото по рода си културно събитие „Добре дошли в Севлиево – Столица на тиквата” ще покаже картини от танцовия живот на Бразилия, Испания, Индия, България, Русия, Китай, Япония и Америка. Гостите ще имат уникалната възможност да се докоснат до ритмите на Еквадор, Колумбия, Перу и Карибите, представени от чуждестранните участници във фиестата, съобщи на пресконференция днес кметът д-р Иван Иванов.

В Деня на Севлиево, 14-ти октомври, градът ще празнува под мотото „В един град, в един ден, всичко ще бъде танц“.

ПРАЗНИЧНА ТОМБОЛА В ПОДКРЕПА НА ДЕЦА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ

За първи път празникът на тиквата ще има благотворителен елемент в подкрепа на социално-слаби деца. Средствата, събрани от томболата ще бъдат дарени на деца и младежи в неравностойно положение за набавяне на дрехи, обувки и храна. Билетите на стойност 1 лв. ще могат да се закупят в празничния 14 октомври от специално обособен кът в центъра на града, а печелившите ще бъдат изтеглени още същата вечер.

КОНКУРС “ТИКВА НАЙ-НАЙ-…”; „ТИКВЕНИ ФАНТАЗИИ” И „ТИКВЕНИ ИЗКУШЕНИЯ”

Емблематичната за севлиевския регион тиква отново ще бъде обект на вниманието на хората с богата фантазия. Най-голямата, най-дългата, най-красивата, най-нестандартната тиква, както и приложните творби, ще бъдат оценени, а победителите – наградени.

Програмата по дати включва:

12 ОКТОМВРИ

Празниците ще започнат на 12 октомври със забавно ателие и изложбата „Тиквени цветни фантазии” в Музея на тиквата. На официална церемония в Община Севлиево ще бъдат обявени имената и връчени наградите на победителите в конкурситеТиквени фантазии и Тиква най-най-…”. Малко след това, на площад „Свобода”, ще се проведе детският спектакъл „Приказка за тиквата”.

В същия ден на панаирната естрада официално ще бъде открит Севлиевския есенен панаир с концерт на Крисия Тодорова и Радостина Паньова.

13 ОКТОМВРИ

На 13 октомври от 18:00 часа на панаирната естрада ще се проведе концерт на Глория.

14 ОКТОМВРИ

ДЕН НА СЕВЛИЕВО

8:00 – Празнична света литургия на Петковден /Църквите „Св. Пророк Илия” и „Св.Троица”/

10:30 – Тържество по повод Празника на града /пл. „Свобода”/

11:00 – Тържествено заседание на Общински съвет – Севлиево /зала 300 на Община Севлиево/

11:00 – Концерт-спектакъл на гост-изпълнители от Испания: ДАНСАРТ ДЕЛ РЕАЛ СИТИО, КОРО РОСИЕРО, ЛОС ГУАРАЧЕРОС и АСУАТ МУНДИ

Публиката ще бъде пленена от ритмите на Еквадор, Колумбия, Перу и Карибите. В центъра на града ще има специални танцови сцени и работилници по фламенко, индийски танци, латино танци, зумба, въздушна йога, китайски занаяти, въртене на пой и др. За желаещите да научат тънкостите на екзотичните танци ще има отделни арт ателиета.

12:00 – Концерт на балет “Грация” гр. Казанлък, Танцова школа “Лияна” при НЧ “Габрово – 2002” и Трио “Звън”

12:30 – Работилница по танци Фламенко

13:00 – Работилница Индийски танци, рисуване с къна, обличане на сари

13:30 – Работилница Латино танци и зумба

14:00 – Работилници по въздушна йога, традиционни китайски занаяти, чаена церемония, въртене на пой, съвременни изкуства

ТАНЦОВА ФИЕСТА ПО ТИКВЕНО ВРЕМЕ

Ненчо Балабанов е водещ на танцовата фиеста

В Деня на Севлиево по улиците на града ще премине невиждана Танцова фиеста. Шествието има три сцени и тръгва в 17:00 часа от парка до Автогарата, ще мине покрай Дандоловите къщи и ще стигне до централната градска част. Участниците ще дефилират, танцуват и ще представят пред севлиевци и гости едно истинско забавление с много музика и настроение. Ненчо Балабанов ще води танцовата фиеста и ще представи картините от Бразилия, Испания, Индия, България, Русия, Китай, Япония и Америка. И в деня, когато всичко е танц, децата на Севлиево ще дефилират, облечени в костюми на любимите си герои от страната Приказноландия.

Програмата ще продължи със забавното шоу на Ненчо Балабанов.

Малко по-късно същата вечер публиката ще се докосне до ритмите на Латинска Америка благодарение на Калин Вельов, Весела Морова и гостите от “Амазония Денс Проджект”.

Вечерта ще завърши с концерт на група Конкурент, спектакъл на група „Вакали“ и празнична заря.

15 ОКТОМВРИ

Последният ден от празниците, 15 октомври, ще започне в 11:00 часа с традиционното пъстро Тиквено парти на централния площад в Севлиево, където ще бъде открита кулинарната изложба и разрязан най-дългият тиквеник, а любителите-готвачи ще могат да наблюдават на живо шоуто на шеф Андре Токев.

„Ще бъде вкусно, забавно и различно на тринадесетия Празник на тиквата“, обеща кметът Иванов. Извън програмата той издаде, че ще има две отделни събития, които ще съпътстват дните на Севлиево и са свързани със символите на града – Часовниковата кула и Мостът на Кольо Фичето.

Автор: Мирела Ганчева

Сподели: