ПРОФ. ГЕРДЖИКОВ: РУМЕН РАДЕВ ТРЯБВА ДА ПОНЕСЕ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ – ПОЛИТИЧЕСКА И ЧОВЕШКА, ЗА ДЕЙСТВИЯТА И БЕЗДЕЙСТВИЯТА СИ


– Мълчанието на Радев води до девалвация на доверието в закона и в президентската институция

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков очаква Румен Радев да поеме своята отговорност затова, че е нарушил Конституцията на Република България с назначението на Кирил Петков за служебен министър. „Разбираемо е, че Румен Радев отказва да коментира решението на КС, но е недопустимо да мълчи по въпроса как ще понесе своята отговорност за нарушаването на Конституцията“, това заяви проф. Герджиков на среща със съмишленици и симпатизанти в град Севлиево днес.

„В чл. 103 от Конституцията ясно се казва, че Президентът носи отговорност за действията си, ако наруши върховния закон. Тази отговорност на държавният глава може да бъде потърсена от Народното събрание и то да поиска отстраняването му от поста. Ние в момента нямаме действащ Парламент и няма кой да следи и да бъде коректив на действията на служебното правителство и на Президента. Това обаче не означава, че Румен Радев е освободен от морална отговорност пред обществото“, заяви проф. Герджиков. „Президентът продължава да носи политическа и морална отговорност за своите действия. Той трябва да застане пред нацията и да понесе последствията от това, че е погазил закона“, категоричен е проф. Герджиков.

„Във всички демократични държави политиците се оттеглят от заеманите постове, когато са нарушили закона. Недопустимо е при доказано противоконституционно действие, държавният глава да се прави, че нищо не се е случило и да продължава предизборната си обиколка. В случая имаме не просто политическа криза, а абсолютна девалвация на доверието и легитимността на президентската институция, поругаване на законността и демократичните ценности“, коментира проф. Анастас Герджиков.

Кандидат-президентът на ГЕРБ-СДС посочи също, че върховенството на закона стои в основата на демократичното общество. Усещането за липса на справедливост в България може да бъде преодоляно само, когато законите се спазват и се прилагат еднакво за всеки от нас, независимо от заеманата длъжност. Ако допуснем, че има несъвършенства в Конституция, то трябва да инициираме законови промени, а не да я нарушаваме.

„Президентството трябва да се превърне в платформа за разговори между всички политически сили на тема върховенство на правото и съдебна реформа. Ще припомня, че конституционните промени изискват мнозинство от две трети в парламента. Това означава, че дори политическите сили, които са опоненти, би трябвало да постигнат базово съгласие по тях. Този разговор не може да се води нито от позицията на силата, нито с ултиматуми.

Ако бъда избран, аз ще се ангажирам да поема ролята на медиатор между партиите и дори бих внесъл лично конституционните промени, около които са се обединили партиите. Това е най-добрият вариант за провеждане на съдебна реформа, защото ще гарантира надпартиен консенсус, приемственост и устойчивост“, допълни проф. Анастас Герджиков.

„През следващите пет години трябва да има върховенство на правото, трябва да има силна икономика, базирана на знанието, че трябва да има образование и здравеопазване такива, каквито ги искаме, а боеспособността на страната да бъде такава, че да можем да се отбраняваме. Тези приоритети са подплатени с много сериозни съвети, които голяма група експерти от различните области са споделили с нас, а относно това, кое трябва да бъде приоритет – сме говорили с вас, с хората от площадите“, допълни Анастас Герджиков.

 

По време на посещението си в Севлиево проф. Герджиков говори още за необходимостта от развитието на технологиите и иновациите чрез подкрепа за научните изследвания, за дигитализацията и за модернизацията на индустрията. Други теми бяха изграждането на тунел под Шипка като шанс за транспортна достъпност и икономическо развитие на област Габрово, както и продължаването на политиките за подобряване на водоснабдяването в региона. След кратък разговор с възрастна севлиевка проф. Герджиков обеща, че ако бъде избран за президент, ще внесе промени в Закона за частните съдебни изпълнители.

Кандидат-президентът направи кратка разходка по ул. „Христо Спиридонов“ и раздаде автографи на севлиевци, които бяха дошли да се срещнат с него.

Сподели: