„Семе българско“ ще се проведе на 15 и 16 май

Седемте най-ярки събития ще бъдат пресъздадени в седмото издание на фестивала 

Седмото издание на Национален фестивал „Семе българско“ ще се проведе в Севлиево на 15 и 16 май в парк „Казармите“. Мотото тази година е „Предай нататък“, като събитието отново ще остави ярък отпечатък в съзнанието на всички участници и гости.

Фестивалът ще събере на едно място пазителите на българския фолклор, народни художествени занаяти, местни вкусове и безценни семена, припомняйки силата на българския дух. Заедно ще се върнем към корените си, за да намерим упование на вярата. Ще почетем мъдростта на предците си и ще предадем нататък най-съкровеното от българските традиции, съхранили ни като народ с ярка идентичност.

В рамките на седмото издание на събитието на откритата фестивална сцена своя талант ще покажат оркестър „Шевица“, професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, Емилия, ансамбъл „Развитие“, ДФА „Габровче“ и над 400 участници от самодейни фолклорни състави от Северна България.

Специални гости ще бъдат  основателите на прабългарската школа „Бага-тур“, които чрез демонстрации ще пресъздадат древни практики и умения, част от бита на прабългарите, от техните празнични обреди, облекло и въоръжение. След зрелищния им спектакъл ще бъде сформиран лагер, в който присъстващите да упражнят своите умения в стрелба с лък и езда или да пътуват назад във времето, като обитатели на друга епоха, облечени в доспехи.

И тъй като тазгодишното издание на фестивала е седмо, а първите 7 години са най-важни, организаторите са решили да припомнят и претворят 7 от най-хубавите инициативи, реализирани от началото на „Семе българско“ до днес: ще бъдат засадени 7 дръвчета; ще бъдат пуснати 7 бели гълъба; ще бъде изтъкана 7-цветна черга; ще бъдат омесени и наречени 7 вида хляб; ще покажем 7 автентични български носии от различни краища на страната и ще ви разкрием тайните, вплетени в тях; ще бъдат издирени 7 пъти по 7 вида семена от български автентични сортове зеленчуци, които ще поставим  в техния нов дом – инсталацията, монтирана в парк „Казармите“ под формата на кошер; ще е допишем книгата, която нарекохме „За мен България е…“ и заедно, на база Вашите мисли за родината, ще изработим 7 послания – основа, върху която да градим следващите поне седем издания на фестивал „Семе българско“.

В парка ще бъде обособена зона с работилници, в които гостите на събитието ще се учат да работят с глина, да рисуват български шевици, да правят кукли и да танцуват български хора. 

Демонстрациите и дегустациите остават неизменна част от фестивала. Те ще допълнят усещането за българско и родно с познатите аромати от нашето детство.

Ще изгоним злите сили с кукери и ще населим сърцата си с любов, която да предадем нататък!

Очакваме ви на 15 и 16 май 2021 г. в парк „Казармите“ в Севлиево – там, където от кълна до върха – всичко е българско!

Сподели: