Удължава се с още една година приемната грижа в областта

Pixabay.com

Миналата година в Севлиево три деца в риск са заживели в приемни семейства. В същото време от приемни семейства са били изведени пет – две от тях са настанени в Дом за медико-социални грижи за деца, две в ЦНСТ и едно дете е върнато при роднини. Приемната грижа в областта ще продължи до края на тази година след като Община Габрово, партньор по проекта „Приеми ме 2015“,  сключи допълнително споразумение за него. В областта в момента са утвърдени 52 приемни семейства – по 8 в Габрово и Севлиево, 21 за Дряново и 15 за Трявна. 14 приемни семейства в момента са свободни, а в 38 се отглеждат 55 деца в риск.

Професионалните приемни родители се назначават на граждански договори за срока на настаняването на децата. За едно дете получават 150% от минималната работна заплата, която все още е 650 лв., за две деца – 160%, за три или повече настанени деца в едно приемно семейство се изплащат 170% месечно.

В следващия период заплатите на родителите и издръжката на децата ще са за сметка на държавния бюджет по програма „Подкрепа за децата и семействата“. Възнагражденията на администраторите, счетоводителите и служителите в екипите по приемна грижа и през 2022 г. ще се поемат от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Областният екип по приемна грижа включва четирима социални работници и един ръководител, обслужващи услугата в общините Габрово, Дряново, Трявна и Севлиево. Те осъществяват обучения и оказват психологическа подкрепа на приемните семейства.

Още по темата:

Сподели: