ФК „Севлиево” се изправя срещу ПФК „Левски” днес в приятелски мач, посветен на 100 г. футбол в града


Финалното събитие на юбилейната година ще бъде този петък в спортна зала Дан Колов” от 17:30 часа

След серия спортни събития, посветени на 100 години организиран футбол в Севлиево, тази вечер от 17:30 ч. в спортна зала „Дан Колов” ще бъде кулминацията на юбилейната програма.

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов ще открие проявата, а след приятелската футболна среща между ветераните на  ФК „Севлиево”  и ПФК „Левски” (София), градоначалникът ще награди изявени футболисти и футболни деятели, които имат особени заслужи за развитието на този спорт в Севлиево.

ФК „Севлиево“ се явява наследник на ФК „Раковски“, основан през 1922 г. в гр. Севлиево. Клубът участва активно в Северозападна „В“ аматьорска футболна група, като използва базата на бившето физкултурно дружество „Росица“ в града и прилежащия към нея стадион „Раковски“, притежаващ 5000 седящи места.

Общината подпомага финансово и организационно дейността на клуба и се радва на добрите резултати, постигнати от състезатели, треньори и подпомагащия персонал.

ПОВЕЧЕ ЗА ФК „СЕВЛИВО“:

През отделни периоди в 100-годишната история на футбола в града са съществували различни футболни отбори. Най-популярен от тях е „Раковски“, основан през 1922 г. От 1943 г. до септември 1944 г. той носи името „Стефан Пешев-Раковски“ (след обединение). Следват поредица от реформи. На 15 февруари 1947 г. „Раковски“ влиза в състава на новоучреденото физкултурно дружество „Росица“, което обединява всички спортни организации в града, в т. ч. на туристи, колоездачи и мотоциклетисти. През есента на 1949 г. следват нови промени. Обособени са няколко доброволни спортни организации на ведомствен принцип, най-известната от които е „Червено знаме“. През 1957 г. те са обединени в ДФС „Раковски“.

По време на сезон 1958/59 г. футболният тим за кратко носи името на арматурния завод в града „Стоян Бъчваров“ (дн. „Видима Идеал“ АД). През 1980 г. ДФС „Раковски“ е преименуван на „Росица“, а през 1985 г. на негова основа се образува ФК „Росица“. В 1990 г. отборът възстановява своето традиционно име – „Раковски“. От 1997 се нарича „Видима – Раковски“ (след обединение с „Видима“, основан през 1993 г.). През 2010 г. отборът печели промоция в „A“ футболната група, след като завършва на първо място в Западната „Б“ група.

През сезон 2014/15 „ПФК Видима-Раковски (Севлиево)“ се отказва от участие в Северозападната „В“ група. През 2015 г. отборът е разформиран и на негово място се появява ФК “Севлиево“, основан през 2015 г., за да може да играе в Северозападната „В“ група.

Девизът на футболистите от града край Росица е „Свобода, гордост, чест и достойнство за България“ и в унисон с думите са и делата – дванадесето място в „А“ ПФГ (2003/04), четвъртфиналист в турнира за Купата на България (2003/04), носител на Купата на Аматьорската футболна лига (1998/99).

Сподели: