Частичен локдаун в Габровска област от 4 октомври

Габрово в първата област в България с частичен локдаун, считан от 4 октомври до 17 октомври 2021 г.. Съгласно Заповед № РД-01-229/01.10.2021 г. на директора на РЗИ Габрово и съгласувани с Главния държавен здравен инспектор доц.д-р Ангел Кунчев, се въвеждат следните временни противоепидемични мерки:
Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и др. школи.
Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.
Преустановяват се провеждания на събирания от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други).
Преустановяват се провеждания на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.
Преустановяват се провежданията на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.
Преустановяват се провежданията на масови спортни събития, както на закрито, така и на открито с изключение на включените в годишния държавен спортен календар, като същите се провеждат без публика.
Преустановяват се посещенията на фитнес зали, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.
Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30 % от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най- малко 1,5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.
Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии.
Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.
На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече 1 от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.
За учениците от област Габрово се въвежда ротационен принцип на обучение както следва:
– за периода от 04.10.2021 г. до 10.10.2021 г., класовете 1, 2, 3, 4, 7, 8 и 12 клас се обучават Присъствено, а класовете 5, 6, 9, 10 и 11 клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда;
за периода от 11.10.2021 г. до 17.10.2021 г., класовете 1, 2, 3,4, 5, 6, 9,10 и 11 клас се обучават присъствено, а класовете 7, 8 и 12 клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда.
Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемични мерки.
Площадки за игра и паркове са отворени при специален режим на посещение – спазване на дистанция и избягване на струпване на хора;
Преустановява се провеждането на групови туристически пътувалия с организиран транспорт от област Габрово.
Преустановяват се посещенията/свижданията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки, и др.).
Преустановяват се посещенията/свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.).
Пълният текст на заповедта можете да видите ТУК!

Сподели: