Жълт код за Габровска област на 17 януари 2017 г.

Според прогнозата на НИМХ при БАН, за територията на габровска област, за 17.01.2017 г. /вторник/, е обявен жълт код за потенциално опасно време. Очакват се валежи от сняг, по-значителни в планинските райони от областта и през нощта срещу сряда.

От НИМХ съобщават, че при температури на въздуха под 10ºС, вятърът е основен фактор, водещ до засилване на усещането за студ. Вятърът може допълнително да създаде условия за измръзване на открити части на тялото при продължителен престой на открито, дори температурите да не са опасно ниски сами по себе си.

Водачите на моторни превозни средства да не тръгват на път без задължителната зимна подготовка. За личната безопасност на всички участници в движението в зимни условия, изключително важно е шофьорите да не предприемат пътувания без подходящи гуми, с неизправни акумулатори, без течност за чистачки с добавки против замръзване. Необходимо е да се шофира със скорост, съобразена с метеорологичните и пътните условия – да не се предприемат резки маневри, да се преминава с повишено внимание по стръмни участъци и по улици с намалени габарити от натрупан сняг .

Сподели: