По-малко произшествия по пътищата на областта, сочат анализите

Анализът на сектор „Пътна полиция“ за безопасността по пътищата на областта през деветмесечието на годината показва леко намаляване броя на регистрираните пътно-транспортни произшествия. Те са 421 за област Габрово, в сравнение с 504 за 2018-та година. 351 са с материални щети и 70 са тежки с трима загинали и 77 ранени

122 инцидента са станали по пътища от републиканска пътна мрежа Двадесет и четири от тях имат тежки последици, при които е загинал 1 и са ранени 26 човека. Тридесет и осем пътнотранспортни произшествия са настъпили по пътища трети клас на територията на област Габрово.

По пътища от общинска пътна мрежа през деветте месеца са регистрирани 23 произшествия с материални щети и 5 тежки с 6 пострадали лица. Ранени са двама велосипедисти, от тях едно дете, един мотоциклетист, двама водачи на автомобили и един пътник в тях.

На заседание на Областната комисия по безопасност  бяха отчетени меркити по изпълнение на стратегиите на общините за подобряване  безопасността по пътищата.  Дискутирано беше състоянието на пътнотранспортната обстановка. Общинските администрации трябва да обърнат внимание на тротоарите, пространствата около обществените сгради, да се напомнят, ако е необходимо още веднъж, задълженията на собствениците на магазини и жилищни сгради. През празничния месец да бъде засилен контролът и върху такситата, поиска още председателят на Комисията Мария Пенева. Като сериозен проблем членовете поставиха неспазването на правилата за движение по пътищата от по-малките велосипедисти.

Още по темата:

Сподели: