“Техническа проверка“ с няколко литературни приятели в Галерия “Видима“

Галерия “Видима“ кани културната общност в Севлиево на представянето на дебютната книга на Ангел Иванов – сборника с разкази „ТЕХНИЧЕСКА ПРОВЕРКА“ в сряда, 20 февруари, от 17:30 часа.

В събитието с по няколко думи за книгата и автора ще участват още управителят на галерията Сава Христов и пътешественикът и пътеписец Ивайло Дончев. Всъщност, тримата с Ангел Иванов, години по-късно, отново ще четат свои неща пред публика, в спомен на импровизирания литературен клуб от ранното им студентство. Сава ще чете свои стихотворения, а Ивайло – свой разказ и ревю на сборника “Техническа проверка“. Ангел, разбира се, ще прочете няколко текста от него. Вероятно ще чуем и стихотворения на четвъртия от студентската литературна група отпреди години – Петър Георгиев – който живее и работи в Германия и не може да присъства физически.

Ангел Иванов определя дебютната си книга като събрани “Истории за пътя към Пътя, или за крачещия между физическото и духовното човек“. А един от най-четените, продавани, популярни  и обичани съвременни български писатели и майстор на късия разказ Деян Енев споделя за сборника „Техническа проверка“:

„В тези близо 50 разказа Ангел Иванов показва изумителна способност да гледа и да вижда, да слуша и да чува, да говори с точните думи или да мълчи. Той не се прави на голям писател, който ще слиса изведнъж всички; той е пуснал житейската река да тече през младата му душа и просто ни показва находките си. Затова и неговите разкази не робуват на клишета, те черпят сокове и от пътеписа, и от репортажа, и от импресията, и от миниатюрата. Но невероятният усет към детайла, умението му да описва хората, перипетиите им и изтичащото време в един ненадеен миг зазвучават в тях с органова мелодия и без значение кое е онова нещо, което е превърнало вътре земята в небе – дали детството, дали жената, или Бог, ни се дава да видим кое остава в потока на изтичащото време и кое безвъзвратно изчезва. Това е може би най-силният разказвачески дебют, който съм чел през последните години.“

Входът за Представянето, разбира се, е свободен, а гостите ще имат възможност да си закупят на място книгата “Техническа проверка“.

Сподели: