Алекс Алексиев е абсолютен шампион по културизъм

Титлата „Абсолютен шампион за  младежи” на републиканския турнир по културизъм,  който се проведе на 28, 29 и 30 май в град Пловдив, беше спечелена от севлиевеца Алекс Алексиев. С победата си Алекс направи града ни горд победител в най-титулования български турнир за младежи.

На състезанието присъстваха едни от най-успелите български спортисти от света на културизма и бодибилдинга – м.с Иван Тодоров, м.с. Тихомир Трифонов, Митко Димитров и Биляна Йотовска, Христомир Христов, Дани Драганички, д-р Павел Любенов, Станимир Етов.

Освен спортна, постижението има и силна, сантиментална стойност за нашия състезател. Алекс  започва да се занимава с фитнес и бодибилдинг, когато е едва на 14 г. Подкрепян е с много любов от своите баба и дядо, независимо от скромните възможности на семейството. В живота на момчето още тогава, абсолютната титла се превръща в негова мечта. Шест години по-късно, мечтата е сбъдната, в резултат на вярата, труда, упоритостта, усилията и професионалния алгоритъм във въведения тренировъчен процес.

В надпреварата при младежите, в категория „Класически бодибилдинг” Валентин Бенев грабна сребро, като представи безупречна форма и много добра кондиция. От златото го дели единствено трупането на повече състезателен опит. Нашият състезател обаче притежава целия арсенал от качества и способности и е мотивиран за още по-успешен цикъл на подготовка за състезателната 2022 г.

Алекс се състезава и при мъжете, където се класира трети. В тази категория се състезава и победи европейския шампион, който за всеобща национална радост е българинът Димитър Леков, както и победителят в турнир „Хеброс”, Галин Димитров, заел заслуженото второ място.

Състезателният сезон е вече зад гърба на Алекс и Валентин. Момчетата ни преминаха през продължителен цикъл на интензивна, тренировъчна подготовка, съпътствана от пълноценен, но строг, хранителен режим. Заедно с треньора Кирил Трифонов преживяха тежък период, наситен с многократни разочарования от отлагането на турнири, поради сложната ситуация с КОВИД, както и наличието на стереотипно мислене, поради липса на информираност сред обществото,  какво представлява културизмът като спорт и какви са ползите от него. Едно от най-големите им и напълно основателни както показа и фактическата ситуация притеснения беше как ще се справят с покриването на разходите за участието в турнирите и дали именно финансите, в крайна сметка няма да се окажат „препъни камъка” за тяхната мечта да прославят града ни.

Сега за нашите състезатели предстои заслужена почивка. Момчетата са удовлетворени, че са изпълнили своята мисия и ще бъдат много щастливи, ако в резултат на обичта си към спорта и успехите си, бъдат приети в голямото семейство на всички севлиевски спортисти, които прославят града ни и България навсякъде по света.

Валентин и Алекс все още са потопени в емоциите от състезанията, но не спират да работят и да помагат на всеки, който желае да стане по-добра версия на самия себе си, независимо на каква възраст е. На въпроса от какво се нуждаят, за да продължават да славят града ни, те скромно отговарят: „само от разбиране и хората да вярват в нас, и да ни подкрепят искрено…..е, вече и от една голяма пица и сладолед.”

Сподели: